Namjung, Nepal

Nepal: een bibliotheek maar ook een ordentelijk afsluitbare boekenkast

In april 2014 bezocht Muiderbergse Trudi van Dorssen alweer voor de derde keer het even verre als fraaie Nepal. Samen met twee reisgenoten die voor het Namaste-project werken (kindertehuizen) bezocht ze het dorp Namjung op een volle dag reizen van Kathmandu. Een hobbelige tocht door een onherbergzaam land.

De groep werd gastvrij ontvangen bij een eenvoudige boerenfamilie, de ouders van de Nepalese begeleider Krishna. In 2012 heeft Trudy op haar school (WSV in Amsterdam) een inzamelingsproject georganiseerd om in het Nepalese dorp aan de hygiëne en de volksgezondheid bij te dragen.

Met Trudi’s hulp konden er in het dorp een paar ordentelijke toiletgebouwtjes met een sceptictank gebouwd worden. Dankzij de resultaten van een volgende actie konden in de loop van dit jaar opnieuw een aantal van deze toiletten in gebruik worden genomen. Het zijn dan wel geen grootschalige zaken maar wel tastbare en voor de bevolking herkenbare stappen op weg naar een beter leefklimaat.

Het klinkt gek, maar Trudy mocht in aanwezigheid van de dorpsoudste en de verzamelde vrouwengroep van het dorp de nieuwe toiletten feestelijk in gebruik nemen . Er was ook een toespraak door een leerkracht van de dorpsschool. Tijdens het collegiale gesprek dat zich ontpopte diende meteen het volgende project zich aan. De leerkracht wil heel graag de school van Namjung verrijken met een schoolbibliotheek. En zijn grootste wens is om de boeken op te slaan in ordentelijke afsluitbare kasten. De VOMM dook in de boeken en vond ook voor dit project een potje.

Alweer zo’n kleinschalig en overzichtelijk project waarmee we ver over de grenzen een splintertje van onze welvaart kunnen delen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *