Categorie archief: Acties

Acties van de VOMM

terugblik op Mali en Nepal bij Gieling

In een sfeervolle omgeving werden we met open armen ontvangen door de medewerker van Gieling.  Zij had al tafels voor uitstalling van allerlei spulletjes uit Nepal en Mali.

Als eerste beet Ingrid Janszen de spits af. Zij had enkele jaren in Mali gewerkt en kwam daar in contact met het project Here Bugu. stoelenprojectBaba Traoré en Yvonne Gerner zijn op een hele speciale manier een project gestart waar gewerkt, geschoold, geleefd en gespeeld wordt. Iedereen van jong tot oud, en van leraar tot leerling begint de dag met een spel of bewegingsoefening. Midden in de Sahel zijn plantages aangelegd, wordt energie gewonnen uit zon en wind, wordt gekookt op zonne-energie.
Met financiële hulp van de VOMM is een stoelenmattencursus gegeven. Daar hebben 24 cursisten aan hebben deelgenomen. Enkele zijn nu een eigen bedrijfje gestart. Als u het project wilt volgen kijk dan op de Facebookpagina van de stichting Rondom Baba

Na de pauze was het woord aan Berend Jan Kroese. Hij was van november tot april in Nepal. En was te gast bij Krishna, onze contactpersoon ter plaatse. Berend Jan schetste het leven in Nepal,  waar deze witte man zich steeds weer verbaasde over de gewoontes en het korte-termijn-denken.
Aan de hand van een aantal foto’s vertelde hij over de tevredenheid van de Nepalese jeugd, Het harde werken om voor je eigen bestaan te zorgen en dat van je ouders. De gebruiken bij een huwelijk, de consequenties van de verschillende kasten en nog veel meer.

ochtendgymbalspel

Als docent lichamelijke oefening gaf hij ook les aan de lokale jeugd. Op de foto’s is het verschil in didactiek duidelijk zichtbaar.

Het was een goede bijeenkomst en we hebben kunnen zien dat onze financiële bijdrage goed terecht kwam/komt. Met dank aan de sprekers en de gastheer die zijn zaal om niet ter beschikking stelde.